Παραδοσιακές Στολές Κρητης


Το Χρυσόπλεκτο Παραδοσιακές Στολές
EMAIL vrentzou.nitsa@gmail.com
τηλ. 2834031114 & 6974677333
ΑΝΩΓΕΙΑ

Ρέθυμνο
                                                             

Από γενιά σε γενιά μεταφέρονται οι παραδόσεις, οι 
θρύλοι, οι μύθοι και οι πρακτικές. Από γενιά σε γενιά ψιθυρίζονται τα μυστικά του χορού, της υφαντικής, της μαγειρικής, της ομορφιάς… η λαϊκή παράδοση της Κρήτης αποτελεί μια ανεξάντλητη πολιτιστική οντότητα με ήθη και έθιμα που έχουν διαμορφώσει τον πυρήνα της ζωής των Κρητικών και μένουν άσβεστα στο πέρασμα των χρόνων.  



Από τη γιαγιά στην μάνα και στην Νίτσα έφτασαν αυτά τα μυστικά και εκείνη με την σειρά της είπε να τα μοιραστεί με τον κόσμο… μιας και οι εποχές αλλάζουν και η παράδοση μοιάζει να «ξεθωριάζει» από τις γρήγορες ταχύτητες ετούτης της γενιάς. Για αυτό και κάνει σεμινάρια & μαθήματα υφαντικής για τις νεότερες γενιές, γράφει και μιλά για την παράδοση των κρητικών φορεσιών και της κρητική υφαντικής στο σύνολο της μα πιο πολύ από όλα συνεχίζει να υφαίνει και να δημιουργεί ξόμπλια!

Υφάντρα από τις λίγες, σας υποδέχεται στα Ανώγεια να σας συστήσει όλες τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές (γυναικείες, ανδρικές, παιδικές) και να σας ταξιδέψει στην πολύχρωμη ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα τους. Στον αργαλειό (το ‘ργαστήρι) της θα δείτε τι υφαίνει σήμερα ενώ στο χώρο της θα βρείτε χαλιά, βούργιες, καλύμματα, μάλλινα κιλίμια, πατανίες, υφαντές μεταξωτές πετσέτες, μεταξωτά φορέματα & είδη ρουχισμού, βαμβακερά & λινά σεντόνια και πολλά πολλά άλλα.



Τα ξομπλιαστά και πλουμιστά υφαντά των Ανωγείων φτιάχνονται από μαλλί, λινάρι, βαμβάκι & μετάξι στον παραδοσιακό αργαλειό και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από πλεκτές δαντέλες σε υπέροχα σχέδια και μοτίβα.Τα διακοσμητικά μοτίβα τους είναι γεωμετρικά σχήματα, εικόνες από τη φύση και την καθημερινή ζωή αλλά και μοτίβα δανεισμένα από την μινωική και βυζαντινή παράδοση του νησιού. 

Το Χρυσόπλεκτο Παραδοσιακές Στολές
EMAIL vrentzou.nitsa@gmail.com

τηλ. 2834031114 & 6974677333
ΑΝΩΓΕΙΑ

Ρέθυμνο


Η παραδοσιακή κρητική φορεσιά δέχθηκε πολλές επιρροές και καθιερώθηκε στη σημερινή της μορφή μετά το 16ο αιώνα. Η γυναικεία φορεσιά διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή, ενώ δύο τύποι είναι κυρίαρχοι σε όλη την Κρήτη.

 Η ανωγειανή φορεσιά εμφανίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και περιλαμβάνει επιπλέον ένα είδος μακριάς βράκας, που μοιάζει με σαλβάρι, κάτω από τη φούστα.

Η ανδρική παραδοσιακή στολή, κοινή σε όλο το νησί, διακρίνεται σε δυο παραλλαγές. Η καθημερινή αποτελείται από λινή μαύρη βράκα, πουκάμισο, το «μεϊτανογέλεκο» και μία μακριά ζώνη που τυλίγεται πολλές φορές στη μέση. 

Η επίσημη, γνωστή ως «σαλβάρια», δημιουργείται συνολικά από μπλε τσόχα καλής ποιότητας και αποτελείται από πολύπτυχη βράκα, μεϊτανογέλεκο διακοσμημένο με πλούσια κεντήματα, κεντητό μεταξωτό πουκάμισο και μακριά μεταξωτή βυσσινή ζώνη. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ανδρικής φορεσιάς είναι τα στιβάνια, μαύρα για καθημερινή χρήση και λευκά στην επίσημη στολή.




 Σταδιακά η παραδοσιακή ενδυμασία ατόνησε και σήμερα φοριέται κυρίως σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην ενδοχώρα. Εντούτοις, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τη φοράνε καθημερινά στην απλοποιημένη της μορφή, που αποτελείται από τη μαύρη ή χακί «κυλόττα», μαύρο πουκάμισο, μαύρα στιβάνια και κρουσωτό κεφαλομάντηλο. Τέλος, το μαχαίρι είναι βασικό συμπλήρωμα της παραδοσιακής ενδυμασίας. Το κρητικό μαχαίρι αποτελείται από ατσαλένια λεπίδα στην οποία σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει χαραγμένη μαντινάδα.

https://www.incrediblecrete.gr/el/cretan-costumes/

Το Χρυσόπλεκτο Παραδοσιακές Στολές
EMAIL vrentzou.nitsa@gmail.com

τηλ. 2834031114 & 6974677333
ΑΝΩΓΕΙΑ